2017/2018. tanév döntője

2017/2018. tanév döntője

Utolsó frissítés: 2022 március 28.

Georgikon Biológia Tanulmányi Verseny 2017/2018

A Georgikon Karon a 2017/2018-es tanévben is meghirdettük – immár tizedszer – a Georgikon Biológia Tanulmányi Versenyt, melyre hazánk valamennyi, illetve most ötödik alkalommal a szomszédos országok magyar tannyelvű középiskoláinak tanulói jelentkezhettek. A versenybe idén 66 városból, 93 középiskolából összesen 324 tanuló (köztük 20 fő Szlovákia, Románia, Szerbia területéről) kapcsolódott be.
A versenynek három házi fordulója volt. Ezek során a Georgikon Kar honlapján közzé tett feladatsorok megoldásait kellett a versenyzőknek e-mailben beküldeni. A házi fordulók eredménye alapján került a döntőbe a legjobb eredményt elért 23 fő versenyző. A verseny döntőjét január 26-án Keszthelyen tartottuk. A döntőre távolról érkező tanulókat és felkészítő tanáraikat már január 25-én fogadtuk a Georgikon Karon. A tanulók este közös vacsorán ismerkedtek egymással és a Kar hallgatóival.
A versenyzők pénteken egy másfél órás versenydolgozat írás keretében adtak számot biológiatudásukról. 50 tesztkérdés és egy nagyobb kifejtős kérdés volt a feladatlapon. A kifejtős kérdésben a versenyzőknek a növények vízforgalmáról kellett egy egyoldalas fogalmazást írni. A versenydolgozat megírása után a versenyzők és kísérőik bekapcsolódhattak a Georgikon Kar nyílt napjának programjába.
Délután került sor a verseny eredményhirdetésére, ahol Hegedűsné dr. Baranyai Nóra oktatási és akkreditációs dékánhelyettes köszöntötte a résztvevőket. Dr. Allaga József egyetemi docens a verseny főszervezője röviden értékelte a versenyzők teljesítményét, a verseny tanulságait, majd az eredményhirdetésre került sor.
A verseny első helyezettje és az ezzel járó notebook tulajdonosa Kocsa János Keszthelyi Vajda János Gimnázium (felkészítő tanár: Bertáné Kövesdi Gabriella) lett. A második helyezett Gombási Ákos Keszthelyi Vajda János Gimnázium tanulója (felkészítő tanár: Németh Rita) 50000Ft-os, a harmadik helyezett Gráczer Alexandra a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium tanulója (felkészítő tanár: Paulik László) pedig 30000 Ft-os könyvutalványt kapott. A legjobb eredményt elérő határon túli versenyző különdíját – egyhetes keszthelyi nyaralást – immár másodszor a felvidéki Érsekújváron működő Pázmány Péter Gimnáziumán tanulója, Csere Gréta (felkészítő tanár: Szabó Révész Anita) nyerte el. A díjakat január 27-én a Csány-Szendrey Általános Iskola és AMI-ban tartott diplomaátadó ünnepélyen adtuk át.
A versenyt idén az EFOP-3.4.3-16-2016-00009: Felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása a Pannon Egyetemen program "A.1.1 Agrár felsőoktatáshoz való hozzáférést javító célzott programok" alprogram keretében valósítottuk meg.

A döntő résztvevői a következő tanulók voltak (ABC sorrendben):

Balogh Tamás Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium Mosonmagyaróvár
Bazsó Bertold Mikszáth Kálmán Líceum Pásztó
Berta Gabriella Keszthelyi Vajda János Gimnázium Keszthely
Csere Gréta Pázmány Péter Gimnázium Érsekújvár Érsekújvár- Nové Zámky (Szlovákia)
Dékány Kolos Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Sárospatak
Domján Borbála Kata Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakgimnázium Lenti
Fejes Borbála Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium Mosonmagyaróvár
Fodor Péter Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium Mosonmagyaróvár
Gombási Ákos Keszthelyi Vajda János Gimnázium Keszthely
Gráczer Alexandra Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium Mosonmagyaróvár
Horváth Rozália Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium Mosonmagyaróvár
Kocsa János Keszthelyi Vajda János Gimnázium Keszthely
László Mátyás Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium Mosonmagyaróvár
Lukács Bianka Mikszáth Kálmán Líceum Pásztó
Molnár Sára Váci Madách Imre Gimnázium Vác
Pál Diána Földes Ferenc Gimnázium Miskolc
Parapatits Palóma Lilla Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium Szombathely
Petz Fanni Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium Mosonmagyaróvár
Rácz Dorottya Szilvia Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola Budapest
Schvitz Bettina Boglárka Audi Hungaria Általános Iskola és Gimnázium Győr
Szűcs Virág Németh László Gimnázium, Általános Iskola Hódmezővásárhely
Varga Boglárka Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium Mosonmagyaróvár
Varga Eszter Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium Sárospatak

Mellékelt fotók:

A versenydolgozat írása

A döntő résztvevőinek egy csoportja a verseny szervezőkkel

Díjazott versenyzők szervezőkkel (balról jobbra: Hegedűsné dr. Baranyai Nóra dékánhelyettes, Gombási Ákos, Csere Gréta, Gráczer Alexandra, Kocsa János versenyzők és Dr. Allaga József főszervező).

A verseny fődíjait a diplomaátadó ünnepélyen vették át a díjazottak. A képen Dr. Polgár J. Péter dékán gratulál a verseny győztesének, Kocsa Jánosnak.

A különdíj átadása. (balról jobbra: Dr. Gelencsér András rektor, Dr. Polgár J. Péter dékán, Dr. Allaga József főszervező és a különdíj nyertese, Csere Gréta érsekújvári versenyző)

A verseny döntőjén és eredményhirdetésén készült fotók tömörített .zip formátumban itt tölthetők le.

A döntő megrendezését a Malagrow Kft. támogatta.