Cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telep - Georgikon Campus
Cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telep
Cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telep
A keszthelyi Georgikon jogelődeit tekintve Európa legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőoktatási intézménye. 1797. július 1-jén kezdte meg működését, nevét a csehországi Bulla Károly professzor javaslatára az intézményt alapító Festetics György gróf nevéről, illetve Vergilius tankölteményeiről nevezték el.
A Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémia egyetemi rangra emelése után 1946-ban Kertészeti Tanszéket hoztak létre Jeszenszky Árpád vezetésével. A tanszék megalakulása után az elméleti és gyakorlati oktatás és bemutatók mellett igen széleskörű kutatómunka kezdődött.
A szőlészeti ismeretek oktatásának, kutatásának története közel 220 évre nyúlik vissza, Hazánk legrégebben létesült szőlészeti oktató és kutató helye. Már 1797-től nagy hangsúlyt fektettek a kertészet, a szőlőtermesztés és a borászat oktatására. A Kertészeti Tanszék létrehozása után eltelt több mint ötven év alatt a szőlőnemesítés, az új fajták, klónok, a szőlő szaporítóanyag előállítása az egyik legsikeresebb kutatási témájává vált.
A tanszék feladata - napjainkban is - a kertészeti tudománnyal kapcsolatos diszciplínák oktatása, kutatása. Szőlőtermesztésben folyó kutatások közt a legfontosabba fehér borszőlő fajták keresztezéses nemesítése és klónszelekciója, az alanyfajták keresztezéses nemesítése és klónszelekciója, amelynek eredményeként számos fajta részesült állami elismerésben, áll fajtabejelentés alatt, illetve tervezett a bejelentése.
A Georgikonról került termesztésbe a Cserszegi fűszeres, a Nektár, a Pátria, a Korona, a Helikon, az Olaszrizling G.K.1-es klónja, és a Georgikon 28-as alanyfajta. A Cserszegi fűszeres immár hazánk 2. legnagyobb felületen termesztett (4 275 ha) fehérbort adó szőlőfajtája (HEGYIR).
Tanszékünkön jelenleg is folynak a szőlőgyökértetűvel kapcsolatos, alany-nemes kölcsönhatás, szőlő szaporítóanyag-előállítással kapcsolatos vizsgálatok.
A Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. használatában lévő szőlészet-pincészet /anno Festetics birtok/ a Balaton felvidék és a Dunántúl meghatározó oktató- kutatóhelye. Cserszegtomajon már a Festeticsek idején nemzetközi volumenű fajtagyűjtemény volt, melyet folyamatosan újítottak.
A szőlész-borász mérnöki képzés a Dunántúlon egyedülálló lehetőség, mivel a Balaton borrégió több borvidékének találkozásánál tanulhatnak a MATE Badacsonyi Szőlészeti-Borászati Kutatóintézete és a Georgikon Campus cserszegtomaji kísérleti telepe (a Cserszegi fűszeres szőlőfajta „szülőhelye”) gyakorlati és szakmai közreműködésével. A szőlészet és borászat elméleti ismeretei mellett kiváló lehetőség nyílik a gyakorlati ismeretek elsajátítására. Az országban egyedülálló gyakorlati oktatási háttérrel rendelkezünk. Az elmélet és a gyakorlat szervesen összekapcsolódik az oktatásunkban. Jelentős fajtagyűjteménnyel rendelkezünk, ahol a fajták értékmérő tulajdonságait oktatjuk. A Georgikon szőlőültetvényeiben lehetőségünk nyílik különböző művelésmódok bemutatására. A szőlőszaporításhoz szükséges komplett növény- és eszköz háttérrel rendelkezünk. A borászati ismereteket családi pincészet méretű pincénkben és az ahhoz illő technológián keresztül oktatjuk, különös tekintettel a kézműves borászatra.
A családias méretű pincészetünkben autentikus környezetben nyílik lehetőség borkóstolásra.
Amennyiben felkeltettük érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal!
Érdeklődés: Dr. Szabó Péter, egyetemi adjunktus, +36304462391, szabo.peter@uni-mate.hu
Borértékesítés: Szládovics László, telepvezető, +36-30/473-2909, szladovics@vipmail.hu
Címünk: 8372 Cserszegtomaj Szőlőskert u.1
Vendéglátó egység címe: 8372 Cserszegtomaj Szőlőskert u.1
Vendégfogadási lehetőség: Bel- és Kültéri
Férőhelyek száma: Beltéri: 20 ; Kültéri: 30
Egész évben nyitva: Igen
Nyári nyitva tartás: H-Cs. 7.00 - 15.00. P. 7.00 - 13.00 Sz-V. zárva.
Rendes nyitva tartás: H-Cs. 7.00 - 15.00. P. 7.00 - 13.00 Sz-V. zárva
Lehetőségek: Borkóstolás, Étkezés egyeztetést igényel!
Étkezési lehetőségek: Egyeztetés alapján.
Árkategória (ételek): Igény szerint.