Cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telep

Cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telep

Utolsó frissítés: 2023 február 27.

A keszthelyi Georgikon jogelődeit tekintve Európa legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőoktatási intézménye. 1797. július 1-jén kezdte meg működését, nevét a csehországi Bulla Károly professzor javaslatára az intézményt alapító Festetics György gróf nevéről, illetve Vergilius tankölteményeiről nevezték el.

A Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémia egyetemi rangra emelése után 1946-ban Kertészeti Tanszéket hoztak létre Jeszenszky Árpád vezetésével. A tanszék megalakulása után az elméleti és gyakorlati oktatás és bemutatók mellett igen széleskörű kutatómunka kezdődött.

A szőlészeti ismeretek oktatásának, kutatásának története közel 220 évre nyúlik vissza, Hazánk legrégebben létesült szőlészeti oktató és kutató helye. Már 1797-től nagy hangsúlyt fektettek a kertészet, a szőlőtermesztés és a borászat oktatására. A Kertészeti Tanszék létrehozása után eltelt több mint ötven év alatt a szőlőnemesítés, az új fajták, klónok, a szőlő szaporítóanyag előállítása az egyik legsikeresebb kutatási témájává vált.

A tanszék feladata - napjainkban is - a kertészeti tudománnyal kapcsolatos diszciplínák oktatása, kutatása.  Szőlőtermesztésben folyó kutatások közt a legfontosabba fehér borszőlő fajták keresztezéses nemesítése és klónszelekciója, az alanyfajták keresztezéses nemesítése és klónszelekciója, amelynek eredményeként számos fajta részesült állami elismerésben, áll fajtabejelentés alatt, illetve tervezett a bejelentése.

A Georgikonról került termesztésbe a Cserszegi fűszeres, a Nektár, a Pátria, a Korona, a Helikon, az Olaszrizling G.K.1-es klónja, és a Georgikon 28-as alanyfajta.  A Cserszegi fűszeres immár hazánk 2. legnagyobb felületen termesztett (4 275 ha) fehérbort adó szőlőfajtája (HEGYIR).

Tanszékünkön jelenleg is folynak a szőlőgyökértetűvel kapcsolatos, alany-nemes kölcsönhatás, szőlő szaporítóanyag-előállítással kapcsolatos vizsgálatok.

A Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. használatában lévő szőlészet-pincészet /anno Festetics birtok/ a Balaton felvidék és a Dunántúl meghatározó oktató- kutatóhelye. Cserszegtomajon már a Festeticsek idején nemzetközi volumenű fajtagyűjtemény volt, melyet folyamatosan újítottak.

A szőlész-borász mérnöki képzés a Dunántúlon egyedülálló lehetőség, mivel a Balaton borrégió több borvidékének találkozásánál tanulhatnak a MATE Badacsonyi Szőlészeti-Borászati Kutatóintézete és a Georgikon Campus cserszegtomaji kísérleti telepe (a Cserszegi fűszeres szőlőfajta „szülőhelye”) gyakorlati és szakmai közreműködésével. A szőlészet és borászat elméleti ismeretei mellett kiváló lehetőség nyílik a gyakorlati ismeretek elsajátítására. Az országban egyedülálló gyakorlati oktatási háttérrel rendelkezünk. Az elmélet és a gyakorlat szervesen összekapcsolódik az oktatásunkban. Jelentős fajtagyűjteménnyel rendelkezünk, ahol a fajták értékmérő tulajdonságait oktatjuk. A Georgikon szőlőültetvényeiben lehetőségünk nyílik különböző művelésmódok bemutatására. A szőlőszaporításhoz szükséges komplett növény- és eszköz háttérrel rendelkezünk. A borászati ismereteket családi pincészet méretű pincénkben és az ahhoz illő technológián keresztül oktatjuk, különös tekintettel a kézműves borászatra.

A családias méretű pincészetünkben autentikus környezetben nyílik lehetőség borkóstolásra.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal!

 

Érdeklődés: Dr. Szabó Péter, egyetemi adjunktus, +36304462391, szabo.peter@uni-mate.hu

Borértékesítés: Szládovics László, telepvezető, +36-30/473-2909, szladovics@vipmail.hu

Címünk: 8372 Cserszegtomaj Szőlőskert u.1

Vendéglátó egység címe: 8372 Cserszegtomaj Szőlőskert u.1

Vendégfogadási lehetőség: Bel- és Kültéri

Férőhelyek száma: Beltéri: 20 ; Kültéri: 30

Egész évben nyitva: Igen

Nyári nyitva tartás: H-Cs. 7.00 - 15.00. P. 7.00 - 13.00 Sz-V. zárva.

Rendes nyitva tartás: H-Cs. 7.00 - 15.00. P. 7.00 - 13.00 Sz-V. zárva

Lehetőségek: Borkóstolás, Étkezés egyeztetést igényel!

Étkezési lehetőségek: Egyeztetés alapján.

Árkategória (ételek): Igény szerint.


Bor ajánló

Dr. Bakonyi Károly (1921-2010) világhírű szőlőnemesítő volt, a Georgikon cserszegtomaji kísérleti telepén foglalkozott szőlőnemesítéssel és tanulmányozta a Magyarországon telepített szőlőfajták összetételét, a szőlőfajták érésidőpontját, a szőlőfürt, valamint a bogyónagyság közötti összefüggéseket.
A nemesítői munkája klónszelektálással kezdődött, majd az 1950-es évek végétől fehérborszőlő fajták keresztezéses nemesítésébe kezd.
Államilag elismert borszőlő fajtái: Cserszegi fűszeres, Nektár, Rozália, Pátria, Korona.

1.    Pátria (2022 száraz, 12.5%vol. ; sav 6,5 g/l. extrakt 22,0g/l)

  • Olaszrizling-Piros Tramini keresztezéséből készült 1975-ben Cserszegtomajon
  • Állami elismerésesben 2001-ben részesül
  • Szeptember végén, október elején érik, 18 – 20 mustfokkal
  • Olaszrizlinghez hasonló, kicsit savasabb, illat és zamatanyagban gazdagabb, gyógyfüves illatokkal
  • Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 10-12 C

2.    Rozália (2022 száraz 13,0%vol ; sav 6,0 g/l extrakt 22,0 g/l)

  • Szintén Olaszrizling-Piros Tramini keresztezéséből készült 1975-ben Cserszegtomajon
  • Állami elismerésesben 2001-ben részesült
  • Szeptember közepén érik 18 – 20 mustfokkal
  • Olaszrizling típusú, de annál gyümölcsösebb, teltebb íz és zamatanyaggal.

3.    Nektár (2022 száraz, 12.50%vol. ; sav 5,8g/l  extrakt 20,0g/l)

  • Judit- Cserszegi fűszeres keresztezéséből készült 1970-ben Cserszegtomajon
  • Augusztus közepén szüretelhető
  • Szerelem az első illat után, elegáns fűszeresség csipetnyi finom parfümmel, amit szép savak kísérnek
  • Salátákhoz, tésztákhoz, fehér húsokhoz, beszélgetésekhez
  • Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 8-10 C

4.    Cserszegi fűszeres (2022 száraz, 12.5%vol. ; sav 6,5 g/l. extrakt 25,0g/l

  • Irsai Olivér- Piros Tramini keresztezéséből készült 1960-ban Cserszegtomajon
  • Állami elismerésesben 1982 ben részesült
  • Szeptember elején érik, 18 – 20 mustfokkal
  • Kellemes fűszeres illat és zamatanyaggal, szép savakkal
  • Fehér húsokhoz, salátákhoz, tésztákhoz, valamint baráti beszélgetések kiváló kísérője
  • Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 8-10 C.

5.    Georgikon Vörös (2021 száraz, 13,5%vol. ; sav 5,4g/l  extrakt 22,5g/l)

  • Cabernet Sauvignon – Merlot házasításából
  • Rövid ideig fahordóban érlelt. Bogyós gyümölcsök mellett, paprikát, kevés vaníliás jegyeket mutat
  • Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 14-16 C
  • Barnahúsú szárnyasokból (kacsa, liba) és sertéshúsból készített fogásokhoz, bélszín- és hátszín ételekhez, valamint kemény sajtokhoz ajánljuk kísérőként

6.    Georgikon rozé (2022 száraz, 13,0%vol. ; sav 6,60g/l, extrakt 23,9g/l)

  • Kékfrankos - Merlot házasításából
  • A két fajtára jellemző gyümölcsös illat és zamatanyaggal
  • Frissessége, üdesége teszi a bort különlegessé
  • Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 8-10 C