TKP One-health - MATE pályázatok
TKP One-health
TKP One-health részletes
Utolsó frissítés: 2023 április 24.
A projekt eredményeinek részletes bemutatása
A tématerületi kutatás címe: |
One-health koncepcióra épülő állatitermék-előállítás |
A tématerület kulcsszavai: |
Egy Egészség, multidiszciplinaritás, zoonózis, járványtan, élelmiszer-lánc
One Health, multidisciplinarity, zoonosis, epidemiology, food-chain |
A tématerületi kutatás vezetőjének neve, beosztása: |
Dr. Kovács Melinda MTA rendes tagja, egyetemi tanár |
A tématerületi kutatás tudományterületi besorolása (KSH szerint): |
Természettudományok - Agrártudomány |
A tématerületi kutatás rövid tartalmi összefoglalója
Az ember környezetátalakító tevékenysége, a nagymértékű iparosítás, a mezőgazdaság intenzifikálása, az urbanizáció és a globalizáció eredményeként megváltozott bolygónk klímája, a természetes élőhelyek feldarabolódtak és sérülékenyebbé váltak. Mindez az ökoszisztéma egyensúlyának megbomlását okozta. Ez világszerte korábban ismeretlen, vagy rég elfeledett kórokozók megjelenéséhez vezetett. A szélsőséges időjárási események miatt pedig bizonytalanná vált a mezőgazdasági termelés, súlyosan veszélyeztetve az emberiség élelmiszer-ellátását. Ezekre a kihívásokra az egyes tudományterületek önállóan már nem képesek hatékony válaszokat adni. Napjainkra nyilvánvalóvá vált, hogy a világunk egészségi állapotát, az emberiség jólétét veszélyeztető összetett problémahálózat megoldása kizárólag multidiszciplináris összefogással, holisztikus szemléletmóddal érhető el. E felismerés eredményeként alakult ki a One Health (Egy Egészség) eszmerendszer, amelynek alapvetése, hogy az emberiség egészségi állapota nem függetleníthető az őt körülvevő ökoszisztémától.
Pályázatunk célja, hogy az egészség mindhárom területét - az emberek, az állatok és a környezet egészségét - támogató kutatásokkal járuljunk hozzá a globális kihívások megválaszolásához. A pályázati időszak következő 24 hónapjában az alábbi kutatásokat tervezzük:
a) A precíziós gazdálkodás módszereinek alkalmazása az állati termék előállításban, különös tekintettel a takarmányozásra - Az állattenyésztésben felhasznált anyag és energia legnagyobb hányadát a takarmányozás igényli. Az ágazat versenyképességét, fenntarthatóságát, valamint a természeti környezetre gyakorolt hatását leginkább a takarmányozás hatékonysága határozza meg. Az egyes genotípusok táplálóanyag-igényének pontos ismerete, a takarmányozás immunológiai hatásainak vizsgálata olyan takarmányozási technológiák kidolgozását teszi lehetővé, amellyel hatékonyan csökkenthető az állattenyésztés ökológiai lábnyoma, ezen keresztül pedig az ökoszisztéma egészségére gyakorolt kedvezőtlen hatása is.
b) A klímaváltozás okozta stressz mérése egyes növényfajokban - A kutatás arra az alapkérdésre keresi a választ, hogy a szántóföldi termesztésben, így az élelmezésben és takarmányozásban fontos szerepet játszó, eltérő rendszertani kategóriába tartozó fajok miként reagálnak a klímaváltozás okozta stresszfaktorok, elsősorban a hőstressz különböző formáira, bennük mely védekezési mechanizmusok alakulnak ki leghamarabb a stresszor megjelenését követően, illetve a védekezési folyamatok elemei időben miként változnak. A kutatás eredményeként összegyűjtött ismeretek támogatják a növénytermesztés felkészülését a felmelegedés okozta kockázat kezelésére.
c) Az emberi környezetben élő emlősfajokban előforduló baktériumok és az antimikrobiális szerekkel szembeni rezisztencia monitorozása - Az állattartó telepek és az emberi települések mesterséges környezetében feldúsulhatnak egyes kórokozók, amelyek aztán megjelenhetnek a természeti környezetben. Ezekben a kórokozókban kialakulhat a humán egészségügyben és az állatorvoslásban használt gyógyszerekkel szembeni rezisztencia. Vizsgálatunk célja, hogy a települések közvetlen környezetében élő rágcsálókból, ragadozókból és csülkös vadfajokból gyűjtött mintákban folyamatosan nyomon kövessük az emberi tevékenység hatását. Ezzel kívánjuk meghatározni az antibiotikum használati gyakorlat rejtett kockázatát, amely az ökoszisztémán keresztül, közvetve veszélyezteti a humán populáció egészségét.
d) Az Echinococcus multilocularis galandféreg humán egészségügyi kockázatának becslése vadon élő ragadozók vizsgálatával - A téma jelentőségét az adja, hogy a féreg súlyos, kezelés hiányában halálra vezető fertőzést okoz az emberben. A róka és az aranysakál populációk európai terjedésével egyre növekszik a fertőzéssel érintett terület hazánkban is. Vizsgálatunkban arra keressük a választ, hogy melyek azok a környezeti tényezők, amelyek hozzájárulnak a parazita terjedéséhez, az emberi településeken való megjelenéséhez. Eredményeinkre alapozva lehetővé válik hatékony védekezési stratégia kidolgozása.
A One Health, multidiszciplináris megközelítés alkalmazása révén az élelmiszerlánc-biztonság olyan aspektusait is vizsgálni tudjuk, amely hazánkban hiánypótló, illetve nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat. A kutatás eredményeként olyan új szakmai ajánlások fogalmazhatók meg, amelyek mind az oktatás, mind a további kutatások során hasznosíthatóak a jövőben, valamint érdemesek a nemzetközi szintű közlésre.
A kutatás eredményeinek rövid összefoglalása
A One Health (Egy Egészség) megközelítés azon a felismerésen alapul, hogy az emberek, az állatok és a környezet egészsége egymással szorosan összefügg. Ennek megfelelően, bármely járványvédelmi vagy közegészségügyi próbálkozás csak abban az esetben lehet eredményes, ha az említett három egészségdomént egy egészként kezeljük. Manapság az Egy Egészség megközelítés nem csupán a hatékony járványkezelésről szól, hanem kiterjed az élelmiszer előállításra is és meghatározza a modern élettudomány kutatási irányait is.
A jelen kutatási projektünk az Egy Egészség legfontosabb alapelvein nyugszik. Két tudományterületen, az állati termék előállítás és a közegészségügyi állatjárványtan területén végeztük a vizsgálatainkat. Legfőbb célunk az volt, hogy igazoljuk az Egy Egészség megközelítés hasznosságát mindkét szakterületen.
Az állati termék előállítás One Health szemléletű megközelítésében a „tervezett takarmánytól a tervezett élelmiszerig” részprogram célja olyan takarmányozási stratégiák kidolgozása és komplex értékelése, melyek hozzájárulnak a fenntartható mezőgazdasághoz. Ezen alprogramban sertésekkel és baromfi fajokkal, brojler csirkével és pecsenyekacsával végeztünk kísérleteket. Hízósertésekkel végzett vizsgálataink az ipari eredetű melléktermékek nagy arányú etethetőségét igazolták, amivel csökkenthető a humán élelmiszer és a takarmány alapanyagok versenye. Ugyancsak a fenntarthatóságot és a körkörös gazdálkodást szolgálja, hogy a gyengébb minőségű, élelmiszerként nem felhasználható melléktermékek megfelelő kiegészítéssel takarmányként hasznosítva hús, azaz magas biológiai értékű termék előállítását teszik lehetővé. A nagy élősúlyig nevelt sonkasertések esetén célunk egy olyan takarmányozási stratégia kidolgozása, aminek eredményeként definiálható az a gazdaságos és környezetkímélő takarmányozás, ami a lehető legjobb érlelt sonka minőséget eredményezi. A klímaváltozás következtében az állati termék előállítás során számos biztonsági kockázattal kell számolni. Ezek közül az egyik legfontosabb a takarmányalapanyagokon jelenlévő mikroszkópikus gombák, illetve ezek mérgező anyagcseretermékeinek jelenléte. Az abrakkomponensek mikotoxin szennyezettsége az élelmiszerbiztonságért felelős hatóságok által megadott határértékek alatt ugyan nem jelentenek állat- ás humánegészségügyi kockázatot, azonban igazoltuk, hogy ezen szennyezőanyagok jelenléte ronthatja a takarmány táplálóértékét, ezen keresztül takarmányreceptúra pontosságát. A One Health program keretében olyan természetes táplálóanyagok (aminosavak) immunvédelmet javító hatását vizsgáltuk, melyek élelmiszerbiztonsági kockázat nélkül képesek javítani a brojlercsirkék és pecsenyekacsák teljesítményét és a hústermelés hatékonyságát. Vizsgálataink eredménye nagymértékben hozzájárul az egészséges és fenntartható élelmiszer előállításhoz.
A közegészségügyi állatjárványtan szakterületén az Echinococcus multilocularis, zoonotikus parazita galandféreg, illetve az antimikrobiális rezisztencia volt a két kutatási témánk. Az E. multilocularis esetében sikerült meghatároznunk a fertőzés fennmaradását és terjedését lehetővé tevő legfontosabb környezeti tényezőket, valamint elkezdtük feltérképezni a betegség humán egészségügyi kockázatát egy megyeszékhely nagyváros közvetlen környezetében, illetve a Horvátországgal határos mikrorégióban. Az embert is megbetegíteni képes parazitákkal kapcsolatos online felmérésünk eredménye azt igazolta, hogy a lakosság nagyon kevés ismerettel rendelkezik e kórokozók közegészségügyi veszélyeiről. Ezért felvettük a kapcsolatot a közegészségügyi szolgálat szakembereivel, hogy a jövőben szorosabban együttműködve alakíthassunk ki közös, az ismeretterjesztést is magába foglaló, védekezési stratégiát az állatról emberre terjedő betegségekkel szemben. Az antimikrobiális rezisztencia kutatása során kidolgoztunk egy hatékony fertőtlenítési eljárást a lőttvadból származó szövetminták feldolgozására. Ezen túlmenően sikerült igazolnunk a meticillin rezisztens Staphylococcus aureus előfordulását az aranysakál fajban, a világon elsőként. A vizsgálataink során több, az eddigi vizsgálatok eredményeitől némileg eltérő jelenséget sikerült megfigyelnünk, amelyek pontos tisztázást a jövőben kívánjuk elvégezni.
A növényi és állati termék előállítás során felmerülő környezeti stressz állapotok a tápláléklánc minden tagját károsan érintik, ezért fontos kutatási terület egyrészt a korai stresszdetektálás, illetve a stresszállapotok hátterében álló anyagcsere folyamatok felderítése. Ezen a területen belül élő- és élettelen környezeti stresszt kiváltó tényezők hatásának korai kimutatási lehetőségeit tanulmányoztuk roncsolásmentes vizsgálati módszerekkel (biofoton emissszió és computer tomográfia), illetve klasszikus növényélettani vizsgálatokkal. Eredményeink alapján kimutatható volt biostimulátoros kezelés hőstressz mérséklő hatása búzában, szárazságstressz estén zabban, illetve különböző vöröshagymafajták esetében szárazságstressz és elárasztásos körülmények között. Mindez hatékonyabb hasznosítási gyakorlatot jelezhet előre, akár vetőmag előkezelés formájában is, ami a hatóanyagfelhasználás diverzifikációja révén illeszkedik a One Health szemléletbe, illetve segítséget nyújthat a megfelelő fajtaválasztásban egy adott terület, vagy régió adottságainak megfelelően.
A One Health rendszer törekvései a teljes talaj-növény-állat-ember-rendszert egységként kezeli, ezért nemcsak a kiinduló növényanyag paraméterei, hanem természetesen a végtermék minőségi jellemzése is kiemelkedő fontosságú. Munkánk többek között friss termékek minőségvizsgálata során hazai és import szamóca hűtve tárolásakor megállapítottuk, hogy az import termék antioxidáns kapacitása volt a legalacsonyabb a hűtve tárolás teljes időtartama alatt, ami rámutat a helyi gyümölcsök jelentőségére, és ösztönző hatással lehet a szamóca helyi gazdaságokból történő beszerzésére, nemcsak a lokális gazdaság támogatása, hanem az egészségtudatosabb fogyasztói szemlélet kialakítsa érdekében is a One Health koncepciónak megfelelően.
Néhány kiemelt publikáció
Szerző(k) neve |
A publikáció címe |
A publikáció megjelenésének helye |
Nagy Eszter, Benedek Ildikó, Zsolnai Attila, Halász Tibor, Csivincsik Ágnes, Ács Virág, Nagy Gábor, Tari Tamás |
Habitat characteristics as potential drivers of the Angiostrongylus daskalovi infection in European Badger (Meles meles) population |
Pathogens, 10:6, Paper: 715, 14 p 2021 |
Halász Tibor, Nagy Gábor, Nagy István, Csivincsik Ágnes |
Micro-epidemiological investigation of Echinococcus multilocularis in wild hosts from an endemic area of Southwestern Hungary |
Parasitologia, 1:3 pp. 158-167, 2021 |
Balog Tamás, Nagy Gábor, Halász Tibor, Csányi Erika, Zomborszky Zoltán, Csivincsik Ágnes |
The occurrence of Echinococcus spp. in golden jackal (Canis aureus) in southwestern Hungary: Should we need to rethink its expansion? |
Parasitology International, 80 Paper: 102214, 5 p. 2021 |
Malgwi Isaac Hyeladi; Gallo Luigi; Halas Veronika; Bonfatti Valentina; Carcò Giuseppe; Sasso Celio Paolo; Carnier Paolo; Schiavon Stefano |
The Implications of Changing Age and Weight at Slaughter of Heavy Pigs on Carcass and Green Ham Quality Traits |
ANIMALS 11: 8 Paper: 2447, 16 p. 2021 |
Nagy K; Fébel H; Halas V.; Tóth, T. |
The effect of inclusion of fibre-rich by-products on the performance of growing and finishing pigs (pilot study) |
Acta Agriculturae Scandinavica Section A-Animal Science 70: 1 pp. 23-30. 2021 |
Dóka Ottó, Máté Mónika, Székely Dóra, Jócsák Ildikó, Ficzek Gitta, Simon Gergely, Végvári György |
HPLC and direct photothermal techniques for quantification of ß-carotene in sea buckthorn juices |
European Journal of Horticultural Science 86 : 5 pp. 493-498. 15 p. 2021 |
Sipos Tamás, Donkó Tamás, Jócsák Ildikó, Keszthelyi Sándor |
Study of Morphological Features in Pre-Imaginal Honey Bee Impaired by Varroa destructor by means of Computer Tomography |
Insects 8 Paper: 717, 12 p. 2021 |
Szabó-Fodor, Judit; Szeitzné-Szabó, Mária; Bóta, Brigitta; Schieszl, Tamás; Angeli, Cserne; Gambacorta, Lucia; Solfrizzo, Michele; Szabó, András; Kovács, Melinda |
|
FOODS 11 : 1 Paper: 11010015, 15 p. 2021 |
Kemenszky Péter, Jánoska Ferenc, Nagy Gábor, Csivincsik Ágnes |
The golden jackal (Canis aureus) and the African swine fever pandemic: Its role is controversial but not negligible (a diet analysis study) |
Veterinary Medicine and Science, 8:1, pp 97-103. 2022 |
Ács, Virág, Szilvia Áprily, József Nagy, László Kacsala, János Tossenberger, Nóra Katalin Szeli, Veronika Halas |
Multiple Effects of Egg Weight, in Ovo Carbohydrates, and Sex of Birds on Posthatch Performance in Broilers. |
VETERINARY SCIENCES 9 (9). Paper: 491, 14 p. 2022 |
Malgwi, Isaac Hyeladi, Diana Giannuzzi, Luigi Gallo, Veronika Halas, Paolo Carnier, Stefano Schiavon |
Influence of Slaughter Weight and Sex on Growth Performance, Carcass Characteristics and Ham Traits of Heavy Pigs Fed Ad-Libitum. |
ANIMALS 12 (2). Paper: 215, 16 p. 2022 |
Malgwi, Isaac Hyeladi, Veronika Halas, Petra Grünvald, Stefano Schiavon, Ildikó Jócsák |
Genes Related to Fat Metabolism in Pigs and Intramuscular Fat Content of Pork: A Focus on Nutrigenetics and Nutrigenomics. |
ANIMALS 12 (2). Paper: 150, 24 p. 2022 |
Schiavon, Stefano, Isaac Hyeladi Malgwi, Diana Giannuzzi, Gianluca Galassi, Luca Rapetti, Paolo Carnier, Veronika Halas, Luigi Gallo |
Impact of Rearing Strategies on the Metabolizable Energy and SID Lysine Partitioning in Pigs Growing from 90 to 200 Kg in Body Weight. |
ANIMALS 12 (6). Paper: 689, 21 p. 2022 |
Zeebone, Yarsmin Yunus, Melinda Kovács, Brigitta Bóta, Veronika Halas |
The Effect of Dietary Fumonisin Exposure on Apparent Ileal Digestibility of Amino Acids in Fattening Pigs. |
AGRICULTURE-BASEL 12 (10). Paper: 1720, 9 p. 2022 |
Zeebone, Y. Y., M. Kovács, B. Bóta, V. Zdeněk, T. Taubner, V. Halas. |
Dietary Fumonisin May Compromise the Nutritive Value of Feed and Distort Copper and Zinc Digestibility and Retention in Weaned Piglets. |
JOURNAL OF ANIMAL PHYSIOLOGY AND ANIMAL NUTRITION doi:10.1111/jpn.13724. 2022 |
Jócsák, Ildikó; Gyalog, Henrik; Hoffmann, Richárd; Somfalvi-Tóth, Katalin |
PLANTS-BASEL 11 : 5 Paper: 640, 13 p. https://doi.org/10.3390/plants11050640, 2022 |
|
Lukács Helga, Jócsák Ildikó, Somfalvi-Tóth Katalin, Keszthelyi Sándor |
Physiological Responses Manifested by Some Conventional Stress Parameters and Biophoton Emission in Winter Wheat as a Consequence of Cereal Leaf Beetle Infestation. |
Front. Plant Sci. 13:839855. doi: 10.3389/fpls.2022.839855, 2022 |
Keszthelyi, Sándor; Gibicsár, Szilvia; Jócsák, Ildikó; Fajtai, Dániel; Donkó, Tamás |
Analysis of the Destructive Effect of the Halyomorpha halys Saliva on Tomato by Computer Tomographical Imaging and Antioxidant Capacity Measurement. |
Biology 2022, 11, 1070. https://doi.org/10.3390/biology11071070, 2022 |
Jócsák, Ildikó; Knolmajer, Bence; Szarvas, Miklós; Rabnecz, Gyula; Pál-Fám, Ferenc |
Literature Review on the Effects of Heavy Metal Stress and Alleviating Possibilities through Exogenously Applied Agents in Alfalfa (Medicago sativa L.). |
Plants 11, 2161. https://doi.org/10.3390/plants11162161, 2022 |
Pónya Zsolt, Jócsák Ildikó, Keszthelyi, Sándor |
Detection of ultra-weak photon emission in sunflower (Helianthus annuus L.) infested by two spotted-spider mite, Tetranychus urticae Koch-research note |
Phytoparasitica, 50 : 1 pp. 43-50., 8 p. 2022 |
Varga-Visi, Éva; Jócsák, Ildikó; Kozma, Vanda; Lóki, Katalin; Ali, Omeralfaroug; Szabó, András |
FOODS 11 : 23 Paper: 3917, 12 p. 2022 |
|
Binder, Antal; Jócsák, Ildikó; Varga, Zsolt; Knolmajer, Bence; Keszthelyi, Sándor |
PLANTS-BASEL 11 : 19 Paper: 2506, 10 p. 2022 |
|
Bazar, George; Hingyi, Hajnalka; Csavajda, Éva; Palkó, Csaba; Yakubu, Haruna Gado; Pineda-Vadillo, Carlos; Dupont, Didier; Capozzi, Francesco; Bordoni, Alessandra; Tóth, Tamás |
FOOD ANALYTICAL METHODS 15 : 7 pp. 1961-1967, 7 p. 2022 |
|
Yakubu, Haruna Gado; Ali, Omeralfaroug; Ilyés, Imre; Vigyázó, Dorottya; Bóta, Brigitta; Bazar, George; Tóth, Tamás; Szabó, András |
|
FOODS 11 : 21 Paper: 3452, 19 p. 2022 |
Yakubu, Haruna Gado; Kovacs, Zoltan; Toth, Tamas; Bazar, George |
The recent advances of near-infrared spectroscopy in dairy production-a review |
CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION 62 : 3 pp. 810-831, 22 p. 2022 |
Libisch,Balázs; Abdulkadir, Sahabi; Keresztény, Tibor; Papp, Péter P.; Olasz, Ferenc; Fébel, Hedvig; Sándor, Zsuzsanna J.; Rasschaert, Geertrui; Lambrecht, Ellen; Heyndrickx, Marc; András Szabó, Melinda Kovács, Katalin Posta |
|
ANTIBIOTICS 22 : 11 Paper: 1441, 20 p. 2022 |
Mátis, G., Mackei, M., Boomsma, B., Fébel, H., Nadolna, K., Szyma´nski Ł., Edwards, J., Neogrády, Zs., Kozłowski, K. |
Dietary protected butyrate supplementation of broilers modulates intestinal tight junction proteins and stimulates endogenous production of short chain fatty acids in the caecum |
ANIMALS, 12, 1940. https://doi.org/10.3390/ani12151940, 2022 |
Hagymási, K., Szentmihályi, K., May, Z., Sárdi, É., Fébel, H., Kocsis, I., Blázovics, A |
Altered element homeostasis and transmethylation ability in short-term polyphenol rich supplementation in hyperlipidemic animal model |
ACTA ALIMENTARIA, 51. 371-381. 2022 |
Yakubu, Haruna Gado; Kovacs, Zoltan; Toth, Tamas; Bazar, George |
CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION 63 : 2 pp. 234-248., 15 p. 2023 |
|
Jánoska Ferenc, Nagy Eszter, Tari Tamás, Nagy Rebeka Ráhel, Halász Tibor, Varga Gyula, Kovács Melinda, Kemenszky Péter, Nagy Gábor, Csivincsik Ágnes |
Survey of wild boar hunter interactions with pig farming in central Europe |
Veterinary Medicine and Science, 9:1 pp. 465-470. 2023 |