OTKA-K132967 - MATE pályázatok
OTKA-K132967
OTKA K132967
Konzorcium, társ p.: Baktériumos hervadással szemben ellenálló burgonya előállítása fogékonysági gének mutációjával
A projekt azonosító száma:
K132967
Kedvezményezett neve:
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem - Dr. Bánfalvi Zsófia
A projekt címe:
Konzorcium, társ p.: Baktériumos hervadással szemben ellenálló burgonya előállítása fogékonysági gének mutációjával
A szerződött támogatási összeg:
47 550 000 Ft
A támogatás mértéke:
100%
A projekt kezdete:
2022. 12. 01.
A projekt befejezési dátuma:
2023. 11. 30.
A projekt tartalmának bemutatása:
A burgonya baktériumos hervadását a Ralstonia solanacearum okozza. Ez a baktérium több fontos termesztett növényünket (pl. sárgadinnye, dohány, paradicsom, burgonya) is károsítja. A R. solanacearum egész Európában, így Magyarországon is, karantén kórokozónak számít, ezért a fertőzött burgonya gumót meg kell semmisíteni. A baktérium széleskörű elterjedtsége nagyban csökkentette a hazai vetőgumó-előállítást. Mivel hatékony vegyszeres védekezés nem ismert a kórokozó ellen, így a burgonyát elsősorban genetikai rezisztencia kialakításával lehetne megvédeni. Célunk a burgonya R. solanaceraum baktériumos fertőzésre adott védekezési reakcióinak molekuláris szintű jellemzése és az ellenállóság növelése az ún. fogékonysági gének célzott mutagenezissel történő kiütésével.