OTKA-K132967

OTKA K132967

Konzorcium, társ p.: Baktériumos hervadással szemben ellenálló burgonya előállítása fogékonysági gének mutációjával

A projekt azonosító száma:

K132967

Kedvezményezett neve:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem - Dr. Bánfalvi Zsófia

A projekt címe:

Konzorcium, társ p.: Baktériumos hervadással szemben ellenálló burgonya előállítása fogékonysági gének mutációjával

A szerződött támogatási összeg:

47 550 000 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2022. 12. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2023. 11. 30.

A projekt tartalmának bemutatása:

A burgonya baktériumos hervadását a Ralstonia solanacearum okozza. Ez a baktérium több fontos termesztett növényünket (pl. sárgadinnye, dohány, paradicsom, burgonya) is károsítja. A R. solanacearum egész Európában, így Magyarországon is, karantén kórokozónak számít, ezért a fertőzött burgonya gumót meg kell semmisíteni. A baktérium széleskörű elterjedtsége nagyban csökkentette a hazai vetőgumó-előállítást. Mivel hatékony vegyszeres védekezés nem ismert a kórokozó ellen, így a burgonyát elsősorban genetikai rezisztencia kialakításával lehetne megvédeni. Célunk a burgonya R. solanaceraum baktériumos fertőzésre adott védekezési reakcióinak molekuláris szintű jellemzése és az ellenállóság növelése az ún. fogékonysági gének célzott mutagenezissel történő kiütésével.