GINOP-2.2.1-15-2016-00003 - MATE pályázatok
GINOP-2.2.1-15-2016-00003
GINOP-2.2.1-15-2016-00003
Az Univer Product Zrt. fűszerpaprika és ipari paradicsom kutatási programja
A projekt azonosító száma:
GINOP-2.2.1-15-2016-00003
Kedvezményezett neve
(Konzorcium vezető) :
Univer-Product Termelő és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Konzorciumi tagok:
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Szent István Egyetem jogutódjaként), Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft., Debreceni Egyetem
A projekt címe:
Az Univer Product Zrt. fűszerpaprika és ipari paradicsom kutatási programja
Fejlesztés tárgya, célja:
Olyan fűszerpaprika fajták előállítása, melyeknek baktériumokkal szembeni rezisztenciája szövetmegtartáson alapul és erős fertőzéses nyomás esetén is tünetmentesek maradnak, továbbá olyan új ipari paradicsom és fűszerpaprika termesztéstechnológiát dolgoztak ki, amely a változó klimatikus viszonyok közepette képes az ipar igényeinek megfelelő alapanyag biztosítására, hozzájárulva a termékpálya jövedelmezőségének, versenyképességének javításához. Olyan öntözési technológia fejlesztése, mely az öntözővíz mennyiségét képes optimalizálni.
A szerződött támogatási összeg:
499 634 964 Ft
A támogatás mértéke:
70,48%
MATE támogatási összeg:
101 272 576 Ft
MATE támogatás mértéke:
100%
A projekt kezdete:
2016. 05. 01.
A projekt befejezési dátuma:
2020. 07. 29.
A projekt tartalmának bemutatása:
Az Univer-Product Zrt. olyan fűszerpaprika fajtákat állított elő, melyeknek baktériumokkal szembeni rezisztenciája szövetmegtartáson alapul és erős fertőzéses nyomás esetén is tünetmentesek maradnak. A nemesítéssel előállított új fajtasor a növekvő mennyiségben piacra kerülő Univer ételízesítők megfelelő alapanyag ellátását biztosítja. Továbbá a Konzorcium tagjai a projekt során olyan új ipari paradicsom és fűszerpaprika termesztéstechnológiát dolgoztak ki, amely a változó klimatikus viszonyok közepette képes az ipar igényeinek megfelelő alapanyag biztosítására, hozzájárulva a termékpálya jövedelmezőségének, versenyképességének javításához. Olyan öntözési technológiát fejlesztettek ki, mely az öntözővíz mennyiségét képes optimalizálni. Mindezek mellett a projekt során kifejlesztésre került egy olyan talajjavító baktérium összetétel, amely képes fokozni a talaj biológiai kapacitását és a tápanyag-hasznosulást a növények számára. Ennek a talajjavító baktérium összetételnek mint jövőbeni terméknek az engedélyeztetési eljárása jelenleg folyamatban van. A projektnek köszönhetően a konzorcium tagjai összesen 28 darab kutató-fejlesztői munkahelyet tudtak megőrizni, és további 3 új munkahelyet teremtettek.