2018-1.3.1-VKE-2018-00013

2018-1.3.1-VKE-2018-00013

Boka-láb ortézisek digitalizált gyártási technológiájának szakértői rendszere

A projekt azonosító száma:

2018-1.3.1-VKE-2018-00013

Kedvezményezett neve:

LBT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

A projekt címe:

Boka-láb ortézisek digitalizált gyártási technológiájának szakértői rendszere

A szerződött támogatási összeg:

496 455 776 Ft

A támogatás mértéke:

69,87%

A projekt kezdete:

2019. 09. 02.

A projekt befejezési dátuma:

2023. 02. 28.

A projekt tartalmának bemutatása:

Az újszülöttek 1%-a valamely központi idegrendszeri károsodással (Cerebral paresis, CP) jön a világra. Ezen gyermekek 1/3-ának károsodása oly mértékű, hogy folyamatos kezelésre, orvosi, és egyéb speciális kezelésre szorulnak, nem gyógyíthatók, csak az optimális maradvány állapot elérése lehet a kezelés célja. A társadalom terheit csökkenti, ha az önellátó képesség, járásképesség, és a munkaképesség fenntartható.

A CP-s gyermekek állapota a növekedés előrehaladtával romlik. A nem megfelelő kezelés következményeként felnőtt korára sok járóképes gyermek is kerekesszékben él. Megfelelő ortézis ellátással ez a tendencia az esetek súlyossággától függően megfordítható, megállítható vagy legalább az állapot romlása csökkenthető. A korrekt segédeszköz ellátás a szükséges ortopéd műtétek számát jelentős mértékben csökkenti. Tekintve, hogy az élveszületések 0,3 %-a érintett, súlyos társadalmi kérdés a lehető legjobb állapot elérése.

Hazánkban évente mintegy 40-50 ezer ember kerül a stroke-központokba, ebből 15 ezren halnak meg szélütés következtében. A statisztikai adatok szerint a szélütést túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban szenved. A stroke nem csak az idősek betegsége, egyre inkább sújtja a fiatalokat is. Évente tehát kb. 5-10 ezer olyan új beteg keletkezik, akinek az időszakos vagy folyamatos segédeszköz ellátása esszenciális a társadalomba történő visszatérés szempontjából.

Ma Magyarországon OKJ-s formában képeznek általános betegkör számára segédeszközt készítő ortopéd műszerészeket, míg számos országban az alapképzés is felsőfokú, és arra specializáció épülhet. A hagyományos módszerrel készülő eszközök kivitele tehát igen nagymértékben függ a szakemberek egyéni érzékétől, tudásától, tapasztalatától.
Nem tudunk olyan átfogó hazai kezdeményezésről, amely számos betegen vizsgálta volna az elkészült eszközök hatékonyságát. Nemzetközi szinten sem készítettek olyan rendszert, amely a korszerű térinformatika segítségével standardizálja a CP-s kezeléshez szükséges segédeszközöket.

 

 

Az LBT Kft a bénult betegek ellátására specializálódott ortopéd segédeszköz gyártó cég. Egyedi AFO-t több, mint 20 éve készít, évente ezres darabszámban. Mintegy 30 % körüli piaci részesedéssel bír, a terület elismert szakértője. Az egyetlen olyan vállalkozás Magyarországon, amely
-    a 3D szenzoros mozgásanalitikai rendszer segítségével évek óta végez kutatásokat a segédeszközök hatékonyságának kimutatása érdekében,
-    a megszerzett gyakorlati tudás, a járásanalízis és külföldi tanulmányutak alapján rendszerezte az AFO ellátást, a közreműködő szakorvosoknak, gyógytornászoknak, műszerészeknek azt oktatja is.

Az éves betegszámot figyelembe véve, reális célkitűzés olyan mennyiségű adat összegyűjtése és elemzése, amelynek eredményeként az esetek legalább 2/3-ának ellátásához elegendő mintát alakítsunk ki a project során.
A jövőben a gipszes mintavétel, gipszkiöntés és kézi faragás helyett a 3D scannelés, digitalis módosítás és meglévő gipszminta kiválasztása/új gipszminta létrehozása következtében a gyártási fázisok lerövidülnek, a segédanyagok felhasználása csökken, a helytelenül elkészített eszközök aránya csökken, így a project eredményei cégünk számára is hatékonyabb és precízebb munkavégzést tesznek lehetővé.

Reményeink szerint a gyors, tiszta és fájdalmatlan mintavétel, a gyorsabb elkészítés, a kevesebb módosítással elérhető precízebb eszköz készítés újdonság tartalma a páciensek körében növeli az LBT Kft elismertségét, így nagyobb piaci részesedésre tehetünk szert. A 3D technika alkalmazása távoli mintavételt is lehetővé tesz, így a megrendelések száma térben és időben kiterjedhet, akár külföldi megrendelések irányába is lehetőséget nyit.
A kialakítandó szakértői rendszer exportja is jó eséllyel megcélozható.
Annyi bizonyos, hogy a kutatás-fejlesztési terminus befejeztével a létrejövő eljárás a kísérletekhez rendszerbe állított berendezések további működtetésével (mintegy az új laboratóriumok üzemeltetésével) a gyógyítást szolgáló adatfelvételezés, adatkezelésen alapuló mintakialakítás tovább működtethető és a konzorciumi partnereknek ez kifejezett szándékában is áll.