VEKOP-2.3.3-15-2017-00022

VEKOP-2.3.3-15-2017-00022

A magyar zöldség-és gyümölcstermesztés agro-ökológiai és biológiai erőforrásainak optimális kiaknázása technológiai, eredetvédelmi és piacfejlesztési eszközökkel Szent István Egyetemen

A projekt azonosító száma:

VEKOP-2.3.3-15-2017-00022

Kedvezményezett neve:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Szent István Egyetem)

A projekt címe:

A magyar zöldség-és gyümölcstermesztés agro-ökológiai és biológiai erőforrásainak optimális kiaknázása technológiai, eredetvédelmi és piacfejlesztési eszközökkel Szent István Egyetemen

A szerződött támogatási összeg:

389 746 546 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2017. 01. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2019. 11. 30.

A projekt tartalmának bemutatása:

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem, Magyarország legnagyobb agráregyeteme. Az elnyert pályázati forrásból megvalósuló K+F projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszerbiztonsági kérdésekre.
Hazánk klimatikus adottságai és a talaj összetétele kiemelkedő minőségű és mennyiségű zöldség és gyümölcs termesztését teszi lehetővé. A kedvező tényezők ellenére azonban az ágazat még távol áll attól, hogy húzóerő lehessen, pedig nemzetgazdasági szinten mérhető lehetőségek rejlenek benne. Éppen ezért, érthető, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenységek egyik kiemelt területévé válik a zöldség- és gyümölcs ágazat fejlesztése.
A 2017-ben indult, a Szent István Egyetem által jegyzett fejlesztési projekt olyan kulcsproblémák megoldását tűzte ki célul, mint az eredet megállapíthatósága vagy a tárolhatóság javítása. A kutatások javarészt az egyetemen folytak többek között, azokon a modern laboratóriumi eszközökön és berendezéseken, melyekhez a pályázatnak köszönhetően jutott hozzá az intézmény. 
A program során egy olyan adatbázist sikerült létrehozni talaj-, zöldség- és gyümölcsminták elemzéséből, melynek segítségével a vizsgált kertészeti termékek származási helye beazonosíthatóvá vált. Ezen kívül a különböző termőterületeken vizsgáltuk a növényvédő szerek maradványainak mértékét, a mikrobiológiai diverzitást és a növények beltartalmi jellemzőit is. A projekt második szakaszában a tárolástechnológiai fejlesztéseknek jutott nagyobb szerep, emellett pedig élelmiszerbiztonsági kutatásokat, fogyasztói magatartásra vonatkozó vizsgálatokat is folytattunk. A kétéves, pályázati finanszírozású projekt zárásaként egy olyan, térinformatikai alapokon nyugvó adatbázis jött létre, melyben földrajzi azonosító alapján akár visszakövethetőek az egyes termékek jellemzői. 
A pályázat jóvoltából sikerült kialakítani egy új zöldség-gyümölcs- vizsgáló laboratóriumot, 4 hűthető térrel valamint sikeresen beszereztünk a vizsgálatok lefolytatásához 21 darab új mérőeszközt is, melyek a legmodernebb technológiai színvonalat képviselik és egyes esetekben még Közép-Európai regionális szinten is ritkaságnak számítanak az agrár és élelmiszertudományok területén.
A projekt eredményei megtekinthetők a https://postharvest.szie.hu/ weboldalon, ahol az egyes műhelymunkákon és zárókonferencián elhangzó előadások diavetítései és írásos beszámolói is hozzáférhetőek az érdeklődők számára.