GINOP-2.2.1-15-2016-00003

GINOP-2.2.1-15-2016-00003

Az Univer Product Zrt. fűszerpaprika és ipari paradicsom kutatási programja

A projekt azonosító száma:

GINOP-2.2.1-15-2016-00003

Kedvezményezett neve
(Konzorcium vezető) :

Univer-Product Termelő és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Konzorciumi tagok:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Szent István Egyetem jogutódjaként), Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft., Debreceni Egyetem

A projekt címe:

Az Univer Product Zrt. fűszerpaprika és ipari paradicsom kutatási programja

Fejlesztés tárgya, célja:

Olyan fűszerpaprika fajták előállítása, melyeknek baktériumokkal szembeni rezisztenciája szövetmegtartáson alapul és erős fertőzéses nyomás esetén is tünetmentesek maradnak, továbbá olyan új ipari paradicsom és fűszerpaprika termesztéstechnológiát dolgoztak ki, amely a változó klimatikus viszonyok közepette képes az ipar igényeinek megfelelő alapanyag biztosítására, hozzájárulva a termékpálya jövedelmezőségének, versenyképességének javításához. Olyan öntözési technológia fejlesztése, mely az öntözővíz mennyiségét képes optimalizálni.

A szerződött támogatási összeg:

499 634 964 Ft

A támogatás mértéke:

70.48%

MATE támogatási összeg:

101 272 576 Ft

MATE támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2016. 05. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2020. 07. 29.

A projekt tartalmának bemutatása:

Az Univer-Product Zrt. olyan fűszerpaprika fajtákat állított elő, melyeknek baktériumokkal szembeni rezisztenciája szövetmegtartáson alapul és erős fertőzéses nyomás esetén is tünetmentesek maradnak. A nemesítéssel előállított új fajtasor a növekvő mennyiségben piacra kerülő Univer ételízesítők megfelelő alapanyag ellátását biztosítja. Továbbá a Konzorcium tagjai a projekt során olyan új ipari paradicsom és fűszerpaprika termesztéstechnológiát dolgoztak ki, amely a változó klimatikus viszonyok közepette képes az ipar igényeinek megfelelő alapanyag biztosítására, hozzájárulva a termékpálya jövedelmezőségének, versenyképességének javításához. Olyan öntözési technológiát fejlesztettek ki, mely az öntözővíz mennyiségét képes optimalizálni. Mindezek mellett a projekt során kifejlesztésre került egy olyan talajjavító baktérium összetétel, amely képes fokozni a talaj biológiai kapacitását és a tápanyag-hasznosulást a növények számára. Ennek a talajjavító baktérium összetételnek mint jövőbeni terméknek az engedélyeztetési eljárása jelenleg folyamatban van. A projektnek köszönhetően a konzorcium tagjai összesen 28 darab kutató-fejlesztői munkahelyet tudtak megőrizni, és további 3 új munkahelyet teremtettek.