2023-1.2.1-ERA_NET-2023-00005

2023-1.2.1-ERA_NET-2023-00005

Talajvédelemi és regeneratív talajművelési rendszerek finomítása a szénmegkötés növelése és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében

A projekt azonosító száma:

2023-1.2.1-ERA_NET-2023-00005

Kedvezményezett neve:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A projekt címe:

Talajvédelemi és regeneratív talajművelési rendszerek finomítása a szénmegkötés növelése és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében

A szerződött támogatási összeg:

61 320 000 Ft

A támogatás mértéke:

100%

A projekt kezdete:

2023. 06. 01.

A projekt befejezési dátuma:

2025. 05. 31.

A projekt tartalmának bemutatása:

A világ agrártermelésére fontos feladat hárul, hogy jelenleg a bolygón élő 7,8 milliárd embert megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel lássa el, csökkentve az éhezést és a szegénységet. Ugyanakkor a mezőgazdaság talajpusztuláshoz vezethet, csökkentve a talajok szén tartalmát, növelve az üvegházhatású gázok kibocsátását így a globális felmelegedést. 
A pályázat célja, hogy megbecsülje a különböző talajvédő, illetve regeneratív mezőgazdasági művelési módok milyen hatással vannak a talajokban tárolt szén mennyiségének hosszantartó megőrzésében, illetve növelésében, a talaj nitrogén dinamikájára, az üvegházhatású gázok kibocsátására, továbbá a biodiverzitásra. 
A projekt egyik hipotézise az, hogy a nagyobb növényi diverzitással és C-bevitellel rendelkező növénytermesztési rendszerek a talajfunkciók és a mikrobiom diverzitásának növekedése révén növelik a szerves-szén-készleteket és stabilitásukat. E hipotézis alapján speciális célkitűzés annak értékelése, hogy a talaj C-készletét növelő mezőgazdasági gyakorlatok hogyan hatnak a talajfunkcióra, a C- és N-ciklusban részt vevő kulcsfontosságú funkcionális gének gyakoriságára, valamint a baktérium- és gombaközösségek sokféleségére.
A pályázat tizenkét ország harminchat helyszínén valósul meg, különböző talajművelési rendszerekben, klímán és talajon. A kapcsolódó nemzetközi projektről további információk érhetők el az alábbi link segítségével:
https://www.embrapa.br/en/arroz-e-feijao/2023/pesquisa/c-around